V vsakem gospodinjstvu se vsakodnevno uporablja ogromna količina vode. Največ tovrstne tekočine se porabi pri kuhanju, pomivanju posode in pri osebni higieni oziroma tuširanju. Voda je danes v vseh segmentih življenja zelo pomembna in si je brez nje življenje res zelo težko predstavljati.
Vendar pa lahko sama voda povzroča, kar nekaj preglavic, če na njo nismo dovolj pozorni ali pa jo sploh ne spremljamo. V današnjem času večkrat lahko povzroča težave sama trdota voda. Trda voda je nekaj, kar lahko vaše gospodinjske aparate tudi uniči oziroma poslabša njihovo delovanje, saj vsebuje veliko vodnega kamna.
Za lažje spremljanje trdote vode je na voljo lestvica
Lestvica za trdoto vode je praktična in lahko zelo pomaga pri samem spremljanju te. Seveda se lahko trdota vode vsakodnevno spreminja, zato so ključni razno razni dejavniki. Lestvica trdote vode je sledeča : 0-4°dH pomeni zelo mehko vodo, ki je v večini primerov destilirana, 4-8 °dH pomeni deževnico, 8-18 °dH pomeni srednje trdo vodo ( ta se nahaja predvsem v večini vodovodov) in vse kar je nad 30 °dH pomeni izredno trdo vodo.
Mehka voda je zelo priporočljiva za uporabo raznih gospodinjskih aparatov, saj ne vsebuje vodnega kamna. Trdota vode je lahko izražena z različnimi merili.
Praktični nasveti, kako trdoto vode zmanjšati in preprečiti nastanek vodnega kamna
Prvo priporočilo je seveda, da kupite destilirano vodo. Če uporabljate grelnik vode, poskrbite, da ga boste nastavili na čim nižjo temperaturo, tako boste preprečili izločanje kalcijevega karbonata. Posledično bo trdota vode precej manjša.
Pri tuširanju uporabljajte vodo, ki je nekje podobna temperaturi vašega telesa. Ta temperatura je približno 37 stopinj. Po vsakem tuširanju poskrbite tudi za čistočo vaše tuš kabine ali kadi, saj boste tako preprečili, da bi se vodni kamen nabiral v njej. Če vodni kamen v tuš kabini ne čistite dovolj redno, potem postane zares trdovraten za odstranjevanje.